Mobiltelefon för äldre: Så hittar du rätt

Generellt sett är seniortelefoner mer användarvänliga. Å andra sidan finns det telefoner med grundläggande funktioner och stora knappar som kan användas för olika ändamål.

Dessutom finns det smartphones med kameror och liknande som är ännu mer sofistikerade. I själva verket kan smartphones som iPhone anpassas för att göra dem mer användarvänliga för äldre.

Bland de andra fördelarna med seniortelefoner finns specialiserade snabbvalsknappar för direktuppringning av förvalda telefonnummer. SOS-knappar på utsidan av vissa telefoner kan automatiskt ringa eller skicka textmeddelanden till förutbestämda nummer när de vidrörs.

Innehåll 

1 Vilken mobiltjänstleverantör ska jag välja för min telefon?

2 Vilket är det idealiska lagringsutrymmet för en smartphone?

3 Hur många megapixlar måste en kamera ha?

4 Vilken är den bästa skärmstorleken för dig?

5 Vilket är det bästa operativsystemet?

Vilken mobiltjänstleverantör ska jag välja för min telefon?

2G eller 3G räcker för telefonsamtal, men 4G är att föredra för webbsurfning eftersom det vanligtvis ger snabbare surfhastigheter. Det är idealiskt om den kan ansluta till alla tre stora mobilnätverk. Öka dina chanser att få tillräcklig täckning.

Vilket är det idealiska lagringsutrymmet för en smartphone?

Det spelar ingen roll hur du kommunicerar om du bara ska ringa eller sms:a. Android-användare bör välja minst 8 GB tillgängligt lagringsutrymme medan iPhone-användare bör välja minst 16 GB tillgängligt lagringsutrymme. Om du ska ta många foton eller videor kan du överväga ett minneskort med en kapacitet på 64 GB eller mer.

Hur många megapixlar måste en kamera ha?

När det gäller kvalitet säger megapixlar inte allt. När det gäller att ta bilder eller filmer rekommenderar vi ändå att du skaffar en telefon som har minst 8 megapixlar. I det här fallet kommer du att belönas med bilder av respektabel kvalitet och upplösning.

Vilken är den bästa skärmstorleken för dig?

Det är helt upp till dig; vissa människor föredrar mindre telefoner, vilket i sin tur innebär mindre skärmar. För att föra telefonsamtal eller skicka textmeddelanden behöver du inte en stor skärm.

Med en större skärm blir det roligare att använda appar och surfa på internet i telefonen. Tänk på att du också kan ändra teckenstorleken på de flesta mobila enheter. Om texten är större är det bra att ha en större skärm eftersom du fortfarande kan se allting.

Vilket är det bästa operativsystemet?

Det är inget fel med att bara ringa och sms:a. Men om du letar efter fler appmöjligheter kan du kolla in Android och iOS. Båda har ett brett utbud av applikationer och är enkla att använda. Eftersom iOS är mer begränsat och mindre benäget att orsaka snurror skulle vi föredra det framför Android.